heter laborationen som inleder avsnittet om livsmedelskemi.
Vi började med att hårdkoka ett ägg. Det såg ut så här:
Medan vi väntade på att ägget skulle bli klart skar vi en skiva av en ganska omogen och hård kiwi. När ägget var klart kylde, skalade och skivade vi det. Vi lade en äggskiva på ett urglas. Vi pressade lite kiwisaft över äggskivan och lät sedan kiwiskivan ligga på äggskivan i cirka 15 minuter.
Aptitlig frukost?
När 15 minuter hade gått tittade vi på äggskivan och såg då att ägget blivit kletigt och höll på att lösas upp. Hur kommer det sig?
Jo i kiwin finns ett enzym, actindin, som bryter ned proteiner. Det är bindningarna mellan aminosyrorna som bryts ned. Om denna process, som kallas mörning, får verka på en köttbit kommer köttet att bli mer lättuggat.
Här passar det bra att repetera följande
Om proteiner
Proteiner består av aminosyror som sitter i hop i en lång kedja.
Om enzymer
Enzymer är proteiner som fungerar som katalysatorer. Enzymer gör så att viktiga kemiska reaktioner kan ske i kroppen vid kroppstemperatur. Enzymerna i matspjälkningskanalen fungerar som små saxar. De "klipper itu" stora molekyler till mindre; kolhydrater -> druvsocker, fetter -> glycerol och fettsyror och proteiner -> aminosyror.
Vi skrev en kort laborationsrapport i skrivboken.
Vi påbörjade nästa laboration,
Osmos i ett ägg
men den behöver stå i några dagar innan vi kan fortsätta.
Vi lade helt enkelt ned ett färskt, okokt ägg i utspädd ättika i en bägare, täckte över med plastfolie och skrev gruppmedlemmmarnas namn på.
Fortsättning följer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar