Äntligen fick ni tillbaka kemiproven. Var och en tittade igenom sitt prov och det fanns möjlighet att fråga om rättning och poängsättning. Sedan samlade jag in proven igen.
Örat
Örats delar
Först fick eleverna arbeta självständigt med ett arbetsblad om örats delar och funktion.
Arbetsblad om örat
Sedan när jag gick vi igenom det kom vi även in på diverse intressanta sidospår som handlade om ärrbildning på trumhinnan efter öroninflammation, lock för öronen, tinnitus och olika hörselnedsättningar.
.
Ingen kan höra dig skrika i rymden. Stämmer det?
Vakuumpump med ringklocka
.
Vi tog fram vakuumpumpen för att prova om ljud behöver luft för att utbreda sig. Vi satte in en ringklocka i vakuumpumpen och pumpade ur så mycket luft som det gick. Precis som vi misstänkte så hördes ringningen mycket sämre när en stor del av luften var urpumpad. När vi sedan släppte in luften igen hördes klockans ringning starkare och starkare allt eftersom det kom in mer luft. Om vi hade kunnat pumpa ur all luft och om klockan hade svävat helt fritt i vakuumpumpen hade vi inte kunnat höra något ringljud alls. Jag hade hängt upp klockan i två snören för att förhindra att ljudet leddes ut genom bottenplattan. (Nu leddes en liten del av ljudet genom snörena och upphängningspinnarna till bottenplattan och sedan ut i luften. ) Nåja. Vi svarar i allafall ja på frågan om ljud behöver luft(eller något annat material) för att utbreda sig och på frågan i rubriken svarar vi: Ja, det stämmer att ingen kan höra dig skrika i rymden.
:
Kul svar
Till sist måste jag bara delge er ett kul svar på kemiprovet. Här kan du läsa hur en person i 8c svarade. Svaret står med kursiverad text.
Frågan:
Vi provade även att hålla ett provrör i gasollågan. När syretillförseln är god och lågan är blå händer inget. Men om man stryper syretillförseln så att man får en gul låga blir provröret svart av sot.
Varför blir provröret svart av sot?
.
Det är ont om syre och då sätter sig kolatomerna på röret och väntar på syre.
.
Kolatomerna behöver inte vänta förgäves, i frågans andra del får kolatomerna sitt syre, förenar sig med det och "flyger i väg".
Tack x för att jag fick skriva ditt svar här.
.
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar